Amerikai vs. Magyar iskolarendszer

Most, hogy már itt vagyok majdnem féléve, úgy gondoltam leírom nektek, mikben is különbözik az itteni iskolás életem az otthonitól. Párról nyilván van mindenkinek némi elképzelése, de gondoltam érdekes lenne bemutatást nyerni nektek az amerikai iskolarendszerbe.
A két rendszer olyan messze van egymástól, mint mi a csillagoktól. Hogy ez jó, vagy rossz, döntse el mindenki maga. Ugyebár itt nem a jól megszokott porosz rendszer szerint tanítanak, ami elég kemény az ittenihez képest! Nincs bukás, nincs feleltetés, nincs röpdoga, nincsenek könyvek vagy füzetek. Ezeket mind a Chromebook nevezetű laptop helyettesíti, amit minden diák megkap évelején, majd lead évvégén. Kapunk hozzá email címet és jelszót egyaránt. Nincs kréta, vagy nagy zöld tábla. Helyette a tanár kivetíti az anyagot mi pedig azt jegyzetelünk le, amit fontosnak tartunk. Nem érdekük, hogy leírjunk akármit is, teljesen magad miatt csinálod. Kapunk általában szövegeket, amiket mappában gyűjtögetünk. Csíkos papír, ceruza, számológép, vonalzó....stb. minden teremben van, nem kell több ezreket költened rájuk a papírírószerboltban. 
Nincs évnyitó, ahogy évzáró sem. Első nap bemész, megkapod az óráidat és már neki is látnak a munkának. Az év 4 részből áll. Az első negyed októberben ér véget, ilyenkor írunk pár nagyobb tesztet. A második negyed, ami a félév tulajdonképpen, januárban ér véget, és ilyenkor írjuk a "final test"-eket, amik lényegében lezárják az első félév anyagát. A harmadik negyed év március végén/április elején ér véget, majd a negyedik negyed az évvége.
Házit mindennap kapunk, de napközben van a "study hall' nevű óránk, ami a házi irásra lett kitalálva, van aki megcsinálja, van aki filmet néz a laptopon, vagy zenét hallgat a telóján. A te döntésed. Semmit nem erőszakolnak rád, nem állnak feletted, hogy megcsináltad e a házidat, vagy hoztad e az igazolásodat. Magadra vagy bízva. Továbbá mindenki kap szekrényt, kóddal ellátva akárcsak a filmekben. 
Az órák nekünk 50 percesek és a szünetek 5 percesek, ami pont arra elég, hogy átérj egyik teremből a másikba. Sokszor WC-re alig van időm elmenni, nem hogy még másokkal beszélgetést indítani. A késést elég komolyan veszik, és a mellékhelységre is egy félévben 3x mehetsz ki. Órán sokszor csoportosan dolgozunk, és sokszor vannak interaktív, kreatív feladatok. Enni-inni lehet, ahogy a telefonodat is használhatod. Az óráidat magad választhatod, variálhatod kedved szerint és sokkal életre valóbb órák közül lehet mazsolázni. Nekem most lett marketing órám, amit egyenesen imádok!
Otthon szinte alapvető, hogy a suliba jól nézz ki. Ott mutatod meg a hétvégén vett új ruhákat, megfésülködsz, kisminkeled magad. Nekem egész eddig ez fel sem tünt, hogy otthon mennyire kiöltözünk a suliba. Itt sokan pizsmában járnak, vagy takaróval, pulcsikban vagy sport ruhában. Fura!
Negatívum, az oktatás színvonala nem egyenesen arányos az oktatás minőségével. Nem tudom, hogy tudatosan, vagy sem tartják az embereket totálisan sötétnek, mert a tudatlanokat könnyebb irányítani, vagy csak alapból ennyire futja az agyi kapacitásuk. Egy átlag felnőtt ember nagyon ritkán ír helyesen, és annál is ritkábban képes egy egyszerű matematikai apaműveletet fejben elvégezni, hiszen ott van a számológép! A világ ismeretük sem üti meg a szintet, Amerikán kívül nem sokat tudnak a világról. Sok olyan kérdést megkaptam, hogy Magyarország Ázsiában van e, tudom e mi az a hamburger, vagy hogy a magyar tényleg egy nyelv e. Az értékrendjükkel sem értek egyet, hiszen számukra teljesen normális, hétköznapi dolog elmenni és állatokat levadászni 14 évesen, majd fotózkodni velük és feltölteni mindenhova, vagy vezetni már 15 évesen de inni vagy eljárni bulizni tilos, amíg 21 nem vagy. És nem is akarnak a legtöbben! 
Pozitívum, hogy az iskolai élet hatalmas. Tele van programokkal az év, Homecoming, Prom, sportesemények, és még sorolhatnám. Aki nem játszik semmilyen sportot, azok itt a lúzerek. Alap, hogy űzöl egy, de legalább két sportot. Ősszel van az amerikai foci és röpi szezon, télen a kosár, tavasszal pedig a futás, foci (a rendes) és a baseball. A suli kaja, finom és választékos! Bár azt soha nem fogom megérteni, hogy képesek tejet inni minden étkezéshez.
Összegezve, vannak pár nagyon jó dolgok, amiket szerintem minden európai diák imádna, de azért vannak hátrányai is.


Puszi, Lina